Türkiye’de ev hizmetleri ve diğer sektörlerde istihdam edilecek yabancı uyruklu bireyler için çalışma izni alma zorunluluğu bulunmaktadır. Çalışma izni başvurularında, meslek grupları ve sektörlere göre farklı belgeler talep edilmektedir. Yabancı çalışma izinleri konusunda şansınıza güvenmek yerine, Modum Danışmanlık uzmanlarından destek almanızda fayda vardır. Onların deneyim ve uzmanlığından yararlanarak işlemlerinizi doğru şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Yabancı uyruklu bireyler, Türkiye’deki eğitim ve öğretim kurumlarında öğretmen olarak görev almayı arzu ederlerse, öncelikle mezun oldukları okul diplomasının denklik belgesini Yükseköğretim Kurulu’ndan almalıdır. Ardından, bu denklik belgesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak ön izin belgesi (mesleki yeterlilik belgesi) elde etmeleri gerekmektedir. Yabancı öğretmenlerin çalışma izni alabilmeleri için, gerekli belgelerin yanı sıra çalışacakları kurumun talep ettiği belgeler de değişiklik gösterebilir.
Yabancı sağlık meslek mensuplarının Türkiye’de çalışabilmeleri için, diploma veya uzmanlık belgelerinin denklikleri onaylanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş olmalıdır. Ayrıca, mesleklerini icra etmelerine engel olabilecek herhangi bir durumları olmamalı ve Türkçe’yi en az B seviyesinde TÖMER standartlarına göre bilmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, yabancı sağlık meslek mensuplarının çalışma izni alabilmeleri için Sağlık Bakanlığı’ndan da izin almaları gerekmektedir.
Turizm işletmeleri ve tatil köyleri gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelenmiş olan kuruluşlar ile eğlence sektörü ve turizm-animasyon organizasyon firmaları, uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacak yabancıları istihdam etmek istediklerinde, her bir yabancı için ayrı bir Türk vatandaşının istihdam edilme şartı aranmamaktadır. Bu sayede, en az on Türk vatandaşı çalıştırıldığı takdirde yabancı istihdamı için ayrı bir kota uygulanmamaktadır.
İş yerlerinde yabancı personel istihdam etmek için çalışma izni almak gereklidir. Çalışma izni talep edilen iş yerinde en az beş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının çalıştırılması şarttır. Eğer aynı iş yerinde birden fazla yabancı için çalışma izni talep ediliyorsa, ilk yabancıya izin verildikten sonra her bir sonraki yabancı için ayrı ayrı beş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istihdam edilmesi gerekmektedir. Ancak, izin talep eden yabancı işyerinin ortağı ise, beş kişilik istihdam şartı, Bakanlık tarafından verilen bir yıllık çalışma izni süresinin son altı ayı için geçerlidir. İş yerinin ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL olmalıdır, veya brüt satışlarının en az 800.000 TL olması veya son yılın ihracat tutarının en az 250.000 ABD Doları olması gerekmektedir.
Hacı Bayram Mahallesi, Kızılbey Caddesi, No:3 Kat:4 Daire: 1.2, Vakıf 3 İşhanı Ulus/Ankara