Suriyeli İçin Çalışma İzni

Suriyeli İçin Çalışma İzni

Geçici koruma altındaki Suriye vatandaşları, diğer yabancı uyruklu bireyler için geçerli olan çalışma izni kriterlerinden bazılarından muaf tutuldukları için ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Bu nedenle, Türkiye’de iş yeri açmayı tercih eden Suriye uyruklu yabancılar da yasal olarak çalışma izni alma hakkına sahiptirler.

İş yeri açacak Suriyeliler için çalışma izni kriterleri

Suriye vatandaşları, geçici koruma kapsamında oldukları için diğer yabancı uyruklu kişilere göre çalışma izni başvurusu için zorunlu olan kriterlerin birçoğundan muaf tutulmaktadır. Türkiye’de iş yeri açan Suriye uyruklu yabancılar da yasal çalışma izni alabilmektedir.

Başvuru şartları şunlardır:

  1. Vergi mükellefi olma,
  2. Ticaret odasında kayıtlı olma,
  3. İş yeri sigorta tescili yapma,
  4. Geçici koruma kimlik belgesine veya yabancı tanıtma belgesine sahip olma,
  5. En az altı aylık geçici koruma süresini tamamlama,
  6. Geçici koruma kimlik belgesini aldığı şehirde iş yeri açma ve çalışma başvurusunda bulunma,
  7. Geçici koruma sağlanan yabancının başka bir işverenin yanında çalışmak için düzenlenmiş bir çalışma izni başvurusu veya sonuçlanmamış bir başvurusunun bulunmaması.

Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler, iş yeri açtıktan sonra yasal çalışma izni alarak belediyelerden iş yeri ruhsatı alma ve birçok avantajdan yararlanma imkanına sahiptirler.

İş yerlerinde çalışacak Suriyeli personel için çalışma izni kriterleri

Geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu personel çalıştıracak iş yerleri, diğer yabancı uyruklu personel istihdamı için zorunlu olan çalışma izni kriterlerinin birçoğundan muaf tutulmuştur.

İş yerinde geçici koruma kapsamında çalışan personel sayısı, aynı iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçmemelidir. Ancak, hiç Türk vatandaşı çalışanı bulunmayan veya toplam çalışan sayısı ondan az olan iş yerlerinde, geçici koruma sağlanan en fazla bir yabancıya çalışma izni verilebilir.

Başvuru şartları şunlardır:

  1. Geçici koruma kimlik belgesine veya yabancı tanıtma belgesine sahip olma,
  2. En az altı aylık geçici koruma süresini tamamlama,
  3. Geçici koruma kimlik belgesini aldığı şehirde çalışmak üzere başvuru yapma,
  4. Geçici koruma sağlanan yabancının başka bir işverenin yanında çalışmak için düzenlenmiş bir çalışma izni başvurusu veya sonuçlanmamış bir başvurusunun bulunmaması.

Suriye uyruklu personel çalıştırmak için çalışma izni almakla ilgili ücretsiz danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Suriyeli çalışma izni başvuruları nereye, nasıl yapılıyor?

Yabancılar için çalışma izni başvurusu doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına online sistem üzerinden yapılmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra başvuru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değerlendirilir ve eksik belgeler varsa tamamlanır. Başvuru işlemi genellikle 2 ila 3 hafta arasında sonuçlanmaktadır.

Çalışma izni onaylandıktan sonra bir yıl için harç bedeli ve defter bedeli ödenir. Bu bedel işveren tarafından karşılanır. Çalışma izni harç bedeli ödendikten sonra çalışma izin kartı PTT kargo ile işverenin adresine gönderilir. Ardından çalışma izni alınan kişi için işveren tarafından yasal süre içerisinde Sosyal Sigorta Kurumu (SSK) girişi yapılmalıdır.

Çalışma izni alınması kapsamında sunduğumuz hizmetler şunlardır:

  1. Ön inceleme yapılması,
  2. Evrak hazırlığının yönetilmesi,
  3. İlgili dilekçelerin ve sözleşmelerin hazırlanması,
  4. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otomasyon sistemi üzerinden online başvurunun yapılması,
  5. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde işlemlerin takip edilmesi ve sonuçlandırılması.

Geçici koruma kapsamında Suriye uyruklu kişilere çalışma izni alınmasıyla ilgili hizmet bedeli için fiyat almak için lütfen bize başvurunuz.